De miljardenovername van gasbedrijf BG door Shell lijkt niet meer stuk te kunnen lopen.Een opsteker voor Shell-topman Ben van Beurden.

Vermogensbeheerder Allianz schaarde zich dinsdag, net als andere grote aandeelhouders eerder deden, achter de deal die woensdag door Shell aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering wordt voorgelegd. Donderdag stemmen de aandeelhouders van BG over de transactie.

Het risico dat de deal niet doorgaat is nagenoeg verdampt. Het verschil tussen de prijs die Shell biedt en de koers van de aandelen BG zakte maandag in reactie op de steun van de grote aandeelhouders tot ongeveer 2 procent. Op 21 december was de zogeheten spread nog 12,5 procent.

Aanvankelijk bood Shell 64 miljard euro voor de overname van BG. Omdat het bod deels in aandelen Shell luidt en die sinds april 2015 fors zijn gedaald, is de waarde van het bod geslonken tot ongeveer 50 miljard euro.

Mega-overname Shell

De grootste overname in de oliesector in meer dan tien jaar kwam onder druk te staan door de kelderende olieprijzen. Een dag voor de aankondiging van de overnameplannen in april vorig jaar werd nog zo’n zestig dollar betaald voor een vat ruwe olie. Dat is nu ongeveer de helft.

Beleggers lijken het verhaal van Shell dat de overname gericht is op de lange termijn steeds meer te accepteren. ,,Zo moet het inderdaad bekeken worden", zei portfoliomanager Niels Lammerts van Bueren van het in risicospreads gespecialiseerde Trz Trading.

Shell ziet kostenbesparingen en strategische voordelen

Shell-topman Ben van Beurden heeft de overname van BG steeds fel verdedigd. Sowieso biedt de overname mogelijkheden om nog dieper te snijden in de kosten door overlappende activiteiten te elimineren. En lagere kosten zijn essentieel voor Shell, nu olieprijzen zijn gezakt tot circa 30 dollar per vat.

Een tweede belangrijke reden voor de overname ligt bij de mogelijkheid om groei te kopen, zonder extreme risico’s te nemen. Door de lagere olie- en gasprijzen is zelfstandig investeren in de opsporing en winning van nieuwe olie- en gasvelden momenteel minder aantrekkelijk. De overname van BG is een simpele manier om de olie- en gasreserves te vergroten, zonder op korte termijn extra kosten te maken voor de opsporing van nieuwe velden.

Wellicht de belangrijkste inhoudelijke reden voor de overname van BG is de aanvulling op twee gebieden: productieketens die gekoppeld zijn aan het vervoer van vloeibaar aardgas per schip (liquified natural gas); en de winning van gas (en olie) in diepzeegebieden.

Shell gokt al jaren op een transformatie van de markt voor aardgas waarbij, naast pijpleidingen, het zeetransport van vloeibaar aardgas steeds belangrijker wordt. Gas kan hierdoor makkelijker op verschillende plekken in de wereld geleverd worden. De huidige regionale versnippering van gasmarkten neemt daarmee af en aardgas krijgt een meer olie-achtig karakter in de manier waarop het wordt verhandeld.

Het marktleiderschap van Shell op het gebied van vloeibaar aardgas wordt met de overname van BG flink wordt versterkt, vooral in Noord-Amerika, Afrika en Australië.

Lees ook: Waarom Shell miljarden neertelt voor overname BG

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl